چرا عربستان از افزایش ظرفیت تولید نفت منصرف شد؟

چرا عربستان از افزایش ظرفیت تولید نفت منصرف شد؟

چرا عربستان از افزایش ظرفیت تولید نفت منصرف شد؟

از زمان اعلام تصمیم عربستان سعودی برای لغو برنامه افزایش ظرفیت تولید نفت به میزان یک میلیون بشکه در روز، گمانه زنی ها درباره دلایل این تصمیم بالا گرفته است.

به گزارش اوبیکو، نخست آن که، تحلیلگران گمان می کنند چشم انداز تقاضای بلندمدت نفت زیر سوال رفته است. در وهله بعدی، بانک های سرمایه گذاری می گویند رشد عرضه از سوی تولیدکنندگان خارج از توافق اوپک پلاس، بازار را در دو سال گذشته شگفت زده کرده و عربستان سعودی که بزرگترین صادرکننده نفت جهان است، ممکن است متوجه شده باشد با مشکل مواجه شده و باید سهم بازار خود، سخت تر مبارزه کند.

سپس این باور وجود دارد که اعلام این خبر غافلگیرکننده از سوی شرکت آرامکو سعودی، می تواند از قیمت نفت برای مدت طولانی تری حمایت کند.

در نهایت، انتظار می رود آرامکو با توقف توسعه ظرفیت تولید، میلیاردها دلار آمریکا در مخارج سرمایه ای در پروژه های عظیم جدید، صرفه جویی کند و فشار بر ترازنامه را کاهش دهد و پول نقد بیشتری را برای خزانه کشور باقی بگذارد که سرگرم برنامه ریزی برای هزینه های عظیم مانند هزینه های پروژه های آینده نگر مانند پروژه نیوم است که یکی از ستون های کلیدی برنامه چشم انداز 2030 عربستان سعودی برای تقویت اقتصاد و تنوع بخشیدن به آن دور از نفت است.

آرامکو هفته گذشته اعلام کرد دولت عربستان سعودی از این شرکت نفتی خواست افزایش ظرفیت تولید نفت خود به 13 میلیون بشکه در روز را متوقف کرده و به جای آن، ظرفیت تولید 12 میلیون بشکه در روز را حفظ کند.

آرامکو در بیانیه ای اعلام کرد دستورالعمل هزینه سرمایه خود را در زمان انتشار نتایج مالی سالانه اش در مارس، به روزرسانی خواهد کرد. رویترز چهارشنبه گذشته به نقل از یک منبع صنعتی گزارش کرد ممکن است عربستان سعودی با این اعلام، بازارها را غافلگیر کرده باشد، اما این تصمیم به دلیل این نگرانی ها که بزرگترین صادرکننده نفت جهان به طور کامل از ظرفیت مازاد خود درآمدزایی نمی کند، حداقل به مدت شش ماه تحت بررسی بود.

نگرانی از تقاضا برای نفت؟

نه آرامکو و نه عربستان سعودی، دلایلی برای تصمیم خود مبنی بر کنار گذاشتن برنامه های توسعه ظرفیت ارایه نکردند. واکنش اولیه تحلیلگران و فعالان بازار این بود که بزرگترین صادرکننده نفت جهان ممکن است انتظارات خود را از تقاضا برای نفت در بلندمدت، پایین آورده باشد.

به صورت علنی، عربستان سعودی و اوپک همچنان می گویند که تقاضا برای نفت، به رشد خود ادامه خواهد داد و جهان به نفت و گاز بیشتری برای جبران کاهش تولید از میادین فرسوده، نیاز خواهد داشت.

اوپک حتی چشم انداز بلندمدت تقاضا برای نفت را به میزان قابل توجهی افزایش داده است و اکنون انتظار دارد تقاضای جهانی برای نفت در سال 2045، حدود 116 میلیون بشکه در روز باشد که در مقایسه با ارزیابی قبلی این گروه در سال میلادی گذشته، 6 میلیون بشکه در روز بالاتر است زیرا مصرف انرژی همچنان در مسیر رشد است و به همه اشکال انرژی، نیاز خواهد داشت. با این حال، آژانس بین المللی انرژی  (IEA) می گوید اوج تقاضا برای نفت تا پایان دهه جاری، دیده می شود.

از آنجا که عربستان سعودی تلاش ها برای مدیریت عرضه نفت از اوپک پلاس را رهبری می کند، با توجه به این که هم اکنون، سه  میلیون بشکه در روز ظرفیت تولید مازاد دارد، ممکن است تصمیم گرفته باشد که حداکثر ظرفیت پایدار کنونی 12 میلیون بشکه در روز کافی است.

این کشور به ندرت بیش از 11 میلیون بشکه در روز به بازار عرضه کرده است و نمونه آن در ماه های ابتدایی سال 2020 در بحبوحه جنگ قیمت با روسیه که قیمت در ابتدای شیوع همه گیری کرونا و ریزش تقاضاها کاهش می یافت، مشاهده شد.

در حال حاضر، عربستان سعودی در راستای مدیریت تلاش های اوپک پلاس برای تثبیت بازار، 9 میلیون بشکه در روز نفت تولید می کند.

رقابت غیراوپک در عرضه نفت

 به گفته بسیاری از تحلیلگران، علاوه بر نگرانی نسبت به تقاضا در بلندمدت، دلیل دیگری که برای چرخش 180 درجه ای عربستان سعودی از توسعه ظرفیت تولید، بیشتر مورد بحث است، رشد قوی تر عرضه از سوی تولیدکنندگان غیراوپک پلاس در سال های اخیر و بیش از همه، آمریکا است.

 باب مک نالی، رییس شرکت مشاوره راپیدان انرژی و یکی از مقامات سابق کاخ سفید، به بلومبرگ گفت: ریاض در چند سال آینده، توازن های ملایم تری را می بیند که عمدتا به دلیل عرضه خارج از اوپک پلاس است.

به گفته مارتین راتس، استراتژیست جهانی نفت در بانک مورگان استنلی، با عرضه قوی تر از حد انتظار از سوی آمریکا و سایر تولیدکنندگان غیراوپک پلاس، فضا در بازار نفت برای نفت اوپک، تحت فشار قرار گرفته است.

بانک بارکلیز، به نوبه خود، بر این باور است که توقف توسعه ظرفیت تولید عربستان سعودی بیشتر ناشی از واکنش شگفت انگیز قوی عرضه در خارج از گروه اوپک پلاس است، نه پیش بینی کاهش تقاضا.

بر اساس گزارش اویل پرایس، بانک سیتی می گوید تصمیم عربستان می تواند به این معنا باشد که اوپک پلاس اذعان کرده است که مشکلی دارد.

پایان خبر اوبیکو

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "چرا عربستان از افزایش ظرفیت تولید نفت منصرف شد؟" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "چرا عربستان از افزایش ظرفیت تولید نفت منصرف شد؟"، کلیک کنید.