تاریخچه سوربیتول و نحوه تولید آن
اوبیکو/اصفهان امروز بیماری دیابت به یکی از بیماری های مزمن تبدیل شده است که مدیریت آن نیازمند کنترل مصرف قند و کربوهیدرات است. با توجه به نیاز بیماران دیابتی به کنترل قند خون جایگزین های شکر مانند سوربیتول توجه ویژه ای پیدا کرده اند.
سوربیتول که اولین بار در سال ۱۸۷۲ توسط شیمیدان فرانسوی جوزف بویس-بوندران کشف شد یک الکل قندی است که طبیعتاً در میوه ها و سبزیجات وجود دارد. این ترکیب شیمیایی از گروه پلیول ها محسوب می شود و به دلیل ساختار شیمیایی خاص خود خواص و کاربردهای منحصربه فردی دارد.
سوربیتول در مقایسه با شکر سفید معمولی حدود ۶۰% شیرینی دارد و دارای کالری کمتری است. این ماده به دلیل تحمل نسبتاً خوب در بدن انسان و تأثیر کمتر بر سطح قند خون به عنوان جایگزینی ایمن و مؤثر برای افراد دیابتی و کسانی که به دنبال کاهش مصرف کالری هستند شناخته شده است.
سوربیتول به انگلیس Sore-bih-tall تلفظ می شود. ایمنی ربیل توسط مقامات بهداشتی در سراسر جهان از جمله سازمان بهداشت جهانی اتحادیه اروپا و کشورهای استرالیا کانادا و ژاپن بررسی و تأیید شده است. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) نیز سوربیتول را بی خطر می داند. در حالی که ایمنی سوربیتول و سایر الکل های قندی کاملاً مستند است برخی از الکل های قندی در صورت مصرف زیاد موجب ناراحتی دستگاه گوارش از جمله گاز نفخ و اسهال می شود. در نتیجه غذاهایی که حاوی الکل های قندی سوربیتول یا مانیتول هستند باید در مورد اثرات ملین احتمالی هشداری روی برچسب آن ها داشته باشد.
سوربیتول به اندازه شکر کالری و شیرینی ندارد اما سهم سوربیتول در سلامتی فراتر از کالری است. مطالعات مربوط به متابولیسم سوربیتول به دهه ۱۹۲۰ بازمی گردد زمانی که محققان آزمایش سوربیتول را به عنوان یک جایگزین بالقوه کربوهیدرات در افراد دیابتی آغاز کردند. از آن زمان فواید الکل های قندی و نحوه استفاده بدن از آن ها بهتر درک شده است.
خواص شیمیایی و فیزیکی سوربیتول (نام لاتین: Sorbitol D.sorbitol Hexitol)
سوربیتول با فرمول مولکولی C6H14O6 و جرم مولی ۱۸۲,۱۷ گرم بر مول است. نقطه ذوب و جوش آن به ترتیب برابر ۹۵ و ۲۹۶ درجه سلیسیوس است. چگالی آن ۱.۴۸۹ گرم بر سانتی متر مکعب بوده و فرمول باز آن به فرم زیر است:
CH۲OH-HCOH-HCOH-HCOH-HCOH-CH۲OH
در واقع سوربیتول یک قند الکلی (Sugar alcohol) است که در حالت عادی به صورت پودر کریستالی سفید یافت می شود و دارای ۶ الکل با ۶ گروه هیدروکسیل است. این قند الکلی جاذب رطوبت بوده و به آهستگی در بدن انسان متابولیزه می شود.
در خصوص مزه آن باید گفت که میزان شیرینی سوربیتول بین ۵۰ تا ۶۰ درجه بوده و میزان شیرینی آن برابر ۵۰ % ساکاروز است.
شربت سوربیتول در برابر حرارت های بالا مقاوم بوده و کریستالیزه نمی شود. دمای ویسکوزیته شربت آن در غلظت ۷۰ درصدی ماده خشک برابر ۱۸۰MPa.s بوده که در شربت های فاقد کریستال حداکثر ویسکوزیته آن به ۲۲۰MPa.s می رسد. در حالت پودری نیز دارای فعالیت آبی نسبتا کمی است. نقطه ذوب سوربیتول از ۸۹ تا ۱۰۱ درجه سانتی گراد متغیر است.
مایع شربتی آن زلال کمرنگ با مزه شیرین و فاقد بو و طعم خاصی است. ضریب شکست آن در دمای ۲۰ درجه سلسیوس بین ۴۵۵.۱ تا ۴۶۵.۱ است.
در ساختار این ماده هیچگونه گروه کربونیلی وجود ندارد و بیش از یک گروه هیدروکسیل در آن مشاهده می شود بنابراین سوربیتول را جز خانواده پلی ال ها تقسیم بندی می کنند. پروپیلن گلیکول گلیسیرین و بسیاری از الکل های دیگر نیز به دلیل همین خاصیت جز خانواده پلی ال ها قرار می گیرند و شامل حال این تقسیم بندی می شوند همچنین به عنوان ایزومر مانیتول نیز شناخته می شود.
سوربیتول در آب گلیسیرین پروپیلن گلیکول به مقدار زیاد و در متانول اتانول استیک اسید فنول و استامید به مقدار کم حل می شود. این ماده به جز موارد ذکر شده در اغلب حلال های آلی انحلال ناپذیر است.
ساختار مولکولی سوربیتول
سوربیتول قابلیت انحلال پذیری زیادی در آب دارد و به مقدار اندک نیز در اتانول حل می شود. sorbitol با نام های دیگری از قبیل گلوسیتول (Glucitol ) و سوربیلاکس ( Sorbilax) نیز شناخته می شود.
این ماده دارای چیزی حدود ۶۰ درصد قند و کمتر از ۳۰ درصد کالری است. (۲.۶ کالری در هر گرم که در مقایسه با شکر( چهار کالری در هر گرم ) بسیار ناچیز است. همین امر موجب جایگزینی این ماده با شکر در بعضی محصولات غذایی شده است) همچنین سمی نبوده و خاصیت اشتعال زایی ندارد.
تولید سوربیتول
سوربیتول را به وسیله احیای الکتروشیمیایی تهیه می کنند اما برای ساخت توده سوربیتول آن را از طریق هیدروژناسیون کاتالیکی گلوکز می سازند.
سوربیتول به صورت تجاری از احیای گلوکز حاصل شده و از آنجایی که در بسیاری از میوه ها و سبزیجات وجود دارد از طریق کاهش گلوکز و جابه جایی بین گروه کربوکسیل و آلدهید درصد بالایی از آن در بدن هضم و جذب شده و مابقی دفع می شود.
به منظور جداسازی سویه مخمری تولیدکننده سوربیتول از محیط کشت حاوی ۴۰ درصد گلوکز و یک درصد عصاره مخمر استفاده می شود. پس از شناسایی مخمر با استفاده از تعیین توالی ژنITS چگونگی تخمیر و تولید سوربیتول از سوکروز مورد مطالعه قرار می گیرد. سوربیتول تولید شده با روش های آنالیزی کروماتوگرافی لایه نازک رنگ سنجی و کیت مگازایم مورد مطالعه کیفی و کمی قرار داده داده می شود.
سویه مخمری تولید کننده سوربیتول از گرده گل پنیرک جداسازی و به عنوان دبرومایسس هانسنئی شناسایی شد. این سویه مخمری در محیط حاوی ۱۵۰ گرم بر لیتر سوکروز پس از پنج روز میزان ۵.۲۳ گرم بر لیتر سوربیتول تولید می کند.
این شیرین کننده را می توان از واکنش کاهش گلوکز تولید کرد که در طی آن, گروه آلدهید به گروه هیدروکسیل تبدیل می شود. این واکنش نیاز به NADH به عنوان کاتالیزگر دارد. کاربرد اصلی این ترکیب در تهیه اسید اسکوربیک (ویتامین C) و فعال کننده های سطح است. این ماده در صنایع غذایی دارویی و آرایشی نیز کاربرد دارد. برای تهیه این ترکیب محلول ۵۰ درصد دکستروز را توسط آب تقطیر شده گرم تهیه می کنند.
سپس یک پارت از پودر نیکل کاملا آسیاب شده و ۴ پارت خاک رس را توسط مخلوط کن با محلول مذکور مخلوط و مایع آبکی به دست آمده را به داخل راکتور پیوسته تحت فشار ۱۰۰-۱۲۵ اتمسفر منتقل می کنند. گاز هیدروژن متراکم تحت فشار تقریبی ۱۷۵ اتمسفر در داخل راکتور قرار دارد. درجه حرارت واکنش ممکن است بین ۱۲۰-۲۱۰ درجه سانتی گراد متغیر باشد. زمان واکنش حدود ۱ تا ۲ دقیقه است. محصول راکتور را به مرحله شست وشو انتقال می دهند و هیدروژن اضافی جهت فشرده شدن مجدد دوباره به جریان می افتد. مایع آبکی خارج شده از راکتور را فیلتر می کنند و کاتالیست جدا شده برای مصرف دوباره مجددا اصلاح و احیا می شود.
محلول فیلتر شده را از میان رزین های یونی (آنیونی و کاتیونی) عبور می دهند تا کاتیون ها و آنیون های فلزی به ترتیب جذب شوند. محلولی که این چنین به دست می آید خالص شده و به وسیله کربن فعال رنگبری و مجدد فیلتر می کنند. در نهایت محلول به دست آمده را توسط یک تبخیر کننده در درجه حرارت ۹۵ درجه سانتی گراد تغلیظ کرده و به سوربیتول ۷۰ درصد تبدیل می کنند.
سنتز سوربیتول
سوربیتول را می توان از طریق واکنش اکسایش گلوکز سنتز کرد. در این روش گروه آلدهیدی به گروه هیدروکسیل تبدیل می شود. این واکنش در حضور NADH و با استفاده از آلدوز ردوکتاز به عنوان کاتالیست انجام می شود. واکنش اکسایش گلوکز اولین مرحله از یک واکنش متابولیسمی دو مرحله ای به نام مسیر پلی اُل است همچنین از طریق هیدروژن زدایی گلوکز نوع d می توان سوربیتول نوع d را سنتز کرد. در صورتی که واکنش گلوکز با هیدروژن در آب تحت فشار ۲۰۰ اتمسفر و دمای ۱۲۰ درجه سانتی گراد و به مدت ۱ ساعت انجام بپذیرد بازده واکنش ۱۰۰ درصد خواهد بود.
پایان خبر اوبیکو
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "تاریخچه سوربیتول و نحوه تولید آن" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "تاریخچه سوربیتول و نحوه تولید آن"، کلیک کنید.