ویزای استارتاپ چیست؟
شاید براتون سوال پیش بیاد که ویزای استارتاپ چیه؟ خب حق دارید. تا چند وقت پیش برای خود من هم یه مفهوم گنگ و دور از ذهنی بود مثل یه رویای دست نیافتنی که فقط تو فیلم ها دیده بودم. اما بذارید داستان رو از اول براتون تعریف کنم.

من یه برنامه نویس بودم عاشق کارم و پر از ایده های خلاقانه. توی ایران زندگی می کردم و مثل خیلی از جوون های دیگه دغدغه های خودم رو داشتم. از یه طرف عشق به کارم و انگیزه برای خلق چیزهای جدید از طرف دیگه حس اینکه انگار یه چیزی کمه یه فرصت بزرگتر یه فضای بازتر برای پرواز.
شب ها که به آسمون پر ستاره تهران نگاه می کردم یه حسی ته دلم قلقلک می کرد. حس کنجکاوی حس ماجراجویی حس اینکه دنیا خیلی بزرگتر از اینه که من توی یه نقطه کوچیک ازش بمونم. همیشه به این فکر می کردم که اگه بتونم ایده هام رو توی یه محیط بین المللی تر پیاده کنم چی میشه؟ اگه بتونم با آدم های مختلف از فرهنگ های گوناگون کار کنم چی؟
این فکرها مثل یه آتیش زیر خاکستر آروم آروم تو وجودم شعله می کشید. شروع کردم به جستجو به خوندن مقالات مختلف به گوش دادن به پادکست های کارآفرینی. توی همین جستجوها بود که با یه کلمه جدید آشنا شدم : ویزای استارتاپ.
اولش فکر کردم یه جور شوخیه یه تبلیغ اغراق آمیز برای جذب سرمایه گذار. اما هرچی بیشتر می خوندم بیشتر متوجه می شدم که نه این یه واقعیتِ. یه فرصت واقعی برای آدم هایی مثل من آدم هایی که یه ایده تو سرشون دارن و جرأت ریسک کردن رو.
ویزای استارتاپ کلید ورود به دنیای جدید. این جمله مثل یه برق تو ذهنم جرقه زد. یه کلید یه راه برای باز کردن درهای بسته یه فرصت برای ساختن آینده ای که همیشه تصورش رو می کردم.
تصور کنید… یه کشور جدید یه شهر پر جنب و جوش یه محیط پر از استارتاپ های خلاق و آدم های با انگیزه. صبح ها با صدای قهوه و بوی نان تازه بیدار بشید به یه دفتر کار شیک و مدرن برید با تیمتون روی ایده هاتون کار کنید شب ها تو رستوران های مختلف با طعم های جدید شام بخورید و آخر هفته ها به گشت و گذار تو مکان های دیدنی برید. این فقط یه رویا نبود می تونست واقعی بشه.
البته راه آسونی نبود. ویزای استارتاپ مثل یه بلیت لاتاری نیست که شانسی به دست بیاد. باید براش بجنگی باید ثابت کنی که ایده ات ارزش داره باید نشون بدی که توانایی موفق شدن رو داری. اما همین چالش همین سختی جذابیتش رو بیشتر می کرد.
قدم اول : تحقیق و برنامه ریزی
اولین قدم مثل هر سفر مهمی تحقیق و برنامه ریزی بود. باید می فهمیدم ویزای استارتاپ دقیقا چیه چه کشورهایی این ویزا رو ارائه میدن شرایط و مدارک مورد نیازش چیه و مهم تر از همه آیا اصلا ایده ی من ارزشش رو داره که براش ویزای استارتاپ بگیرم؟
شروع کردم به گشتن تو اینترنت. سایت های دولتی کشورهای مختلف وبلاگ های مهاجرتی فروم های آنلاین… یه دریای اطلاعات بود که باید توش غرق می شدم و مرواریدهای ارزشمند رو پیدا می کردم.
یادمه روزهای اول گیج و سردرگم بودم. اصطلاحات تخصصی قوانین پیچیده فرم های طولانی… انگار یه زبان جدید رو باید یاد می گرفتم. اما کم کم با صبر و حوصله تونستم یه نقشه ی راه برای خودم ترسیم کنم.
فهمیدم که کشورهای مختلف شرایط ویزای استارتاپ متفاوتی دارن. بعضی کشورها سخت گیرترن بعضی ها آسون تر. بعضی ها روی نوآوری و تکنولوژی تمرکز دارن بعضی ها روی پتانسیل بازار و اشتغال زایی.
کانادا فرانسه استونی هلند دانمارک پرتغال نیوزلند استرالیا… اسم این کشورها مثل لالایی تو گوشم زمزمه می شد. هر کدوم یه دنیای جدید یه فرصت تازه.
برای انتخاب مقصد فاکتورهای مختلفی رو بررسی کردم. بازار کار فرهنگ زبان کیفیت زندگی هزینه های زندگی و البته شرایط ویزای استارتاپ. یه جدول اکسل درست کردم و اطلاعات مختلف رو توش وارد کردم. مثل یه کارآگاه دنبال سرنخ می گشتم تا بهترین گزینه رو پیدا کنم.
فرانسه با فرهنگ غنی و هنر و مدش کانادا با طبیعت بکر و شهرهای مدرنش استونی با فضای دیجیتال پیشرفته و استارتاپ های موفقش… هر کدوم یه جذابیت خاصی داشت.
بعد از کلی تحقیق و بررسی سه تا کشور رو به عنوان گزینه های اصلی انتخاب کردم : کانادا استونی و پرتغال. هر سه کشور ویزای استارتاپ داشتن و شرایط نسبتاً مناسبی برای ایده ی من ارائه می دادن.
محتوای مرتبط: مسیر مهاجرت با اخذ ویزای استارتاپ کانادا
قدم دوم : آماده سازی مدارک و درخواست
حالا نوبت به قسمت سخت تر ماجرا رسیده بود : آماده سازی مدارک و ارسال درخواست. این مرحله مثل یه ماراتن نفس گیر بود. باید مدارک مختلفی رو جمع آوری می کردم فرم های زیادی رو پر می کردم و برای مصاحبه آماده می شدم.
مدارک هویتی مدارک تحصیلی مدارک مالی طرح کسب و کار (Business Plan) نامه پشتیبانی از یک سازمان معتبر (Letter of Support)… این لیست بلندبالا انگار قصد تمومی نداشت.
طرح کسب و کار مهم ترین بخش ماجرا بود. باید یه طرح جامع و دقیق می نوشتم که نشون بده ایده ام چقدر ارزشمنده چطور قراره پول دربیاره چطور قراره شغل ایجاد کنه و چطور قراره به اقتصاد کشور مقصد کمک کنه.
روزها و شب ها مشغول نوشتن طرح کسب و کار بودم. مثل یه نویسنده کلمه به کلمه جمله به جمله سعی می کردم ایده ام رو به بهترین شکل ممکن توصیف کنم. از آمار و ارقام استفاده می کردم نمودار و جدول می کشیدم و سعی می کردم یه داستان جذاب از استارتاپم تعریف کنم.
نامه پشتیبانی هم چالش دیگه ای بود. برای گرفتن این نامه باید با سازمان های معتبر مرتبط با استارتاپ ها در کشور مقصد تماس می گرفتم و ایده ام رو براشون ارائه می کردم. باید قانعشون می کردم که ایده ام ارزش حمایت کردن رو داره.
یادمه روزی که اولین نامه پشتیبانی رو گرفتم چقدر خوشحال شدم. انگار یه کوه رو جا به جا کرده بودم. این نامه مهر تاییدی بود بر ایده ام نشون می داد که آدم های متخصص و کاربلد هم به پتانسیل استارتاپم ایمان دارن.
بعد از ماه ها تلاش و پیگیری بالاخره مدارکم آماده شد. با یه نفس عمیق درخواست ویزام رو به صورت آنلاین ارسال کردم. حالا باید منتظر می موندم. انتظار سخت ترین بخش ماجرا بود. هر روز ایمیلم رو چک می کردم هر لحظه منتظر یه خبر بودم.
قدم سوم : مصاحبه ویزا
چند هفته بعد یه ایمیل دریافت کردم. دعوت به مصاحبه ویزا. قلبم تندتر زد. مصاحبه آخرین مرحله بود. باید حضوری به سفارت کشور مقصد می رفتم و با افسر ویزا صحبت می کردم.
برای مصاحبه حسابی آماده شدم. سوالات احتمالی رو تمرین کردم لباس رسمی پوشیدم و سعی کردم اعتماد به نفس داشته باشم. روز مصاحبه استرس زیادی داشتم. تو سالن انتظار سفارت آدم های زیادی رو دیدم که مثل من منتظر نوبتشون بودن.
وقتی نوبتم شد با قدم های لرزان وارد اتاق مصاحبه شدم. افسر ویزا یه خانم مسن و مهربون بود. با لبخند بهم خوش آمد گفت و مصاحبه شروع شد.
سوالاتش بیشتر درباره طرح کسب و کارم بود درباره انگیزه ام برای مهاجرت درباره برنامه هام برای آینده. با صداقت و صراحت به سوالاتش جواب دادم. سعی کردم نشون بدم که جدی هستم مصمم هستم و به ایده ام ایمان دارم.
مصاحبه حدود نیم ساعت طول کشید. آخرش افسر ویزا لبخندی زد و گفت : “درخواست ویزای شما پذیرفته شد.”
انگار دنیا رو بهم دادن. یه لحظه حس کردم تمام سختی ها و تلاش هام به ثمر نشست. ویزای استارتاپ واقعیت داشت. من تونسته بودم بهش برسم.
تجربه ی شخصی : زندگی در دنیای جدید
حالا چند سال از اون روزها می گذره. من الان تو یه شهر زیبا و پرجنب و جوش اروپایی زندگی می کنم. استارتاپم رو راه انداختم و دارم با یه تیم بین المللی روی ایده هام کار می کنم.
زندگی تو یه کشور جدید پر از چالش ها و فرصت هاست. باید به فرهنگ جدید عادت کنی زبان جدید یاد بگیری دوست های جدید پیدا کنی. اما در عین حال تجربه های فوق العاده ای هم به دست میاری.
یادمه روزهای اول همه چیز برام جدید و هیجان انگیز بود. خیابون های تمیز و مرتب ساختمان های قدیمی و زیبا پارک های سرسبز و پر از گل کافه های دنج و رستوران های متنوع. انگار وارد یه کارت پستال شده بودم.
آدم های اینجا هم خیلی مهربون و خونگرم بودن. با اینکه زبان مشترکمون انگلیسی بود اما همیشه سعی می کردن باهام ارتباط برقرار کنن. ازم سوال می پرسیدن کمکم می کردن و من رو به جامعه شون می پذیرفتن.
فضای استارتاپی اینجا هم خیلی پویا و فعال بود. رویدادهای مختلف کنفرانس ها کارگاه ها… همیشه فرصتی برای یادگیری شبکه سازی و پیدا کردن سرمایه گذار وجود داشت. با استارتاپ های دیگه ای آشنا شدم با منتورهای باتجربه صحبت کردم و از اشتباهات و موفقیت های اون ها درس گرفتم.
البته همه چیز هم گل و بلبل نبود. روزهای سخت هم داشتم. روزهایی که دلم برای خانواده ام تنگ می شد روزهایی که با مشکلات کسب و کار دست و پنجه نرم می کردم روزهایی که احساس تنهایی می کردم.
اما تو همین روزهای سخت بود که یاد گرفتم قوی تر باشم مقاوم تر باشم و به خودم بیشتر اعتماد کنم. یاد گرفتم که مشکلات بخشی از مسیر موفقیت هستن و نباید ازشون فرار کرد.
مقایسه با تجربه های دیگر : ویزای استارتاپ در مقابل سایر ویزاها
ویزای استارتاپ با ویزاهای دیگه مثل ویزای تحصیلی یا کاری خیلی فرق داره. ویزای تحصیلی برای کساییه که می خوان درس بخونن ویزای کاری برای کساییه که می خوان برای یه شرکت کار کنن اما ویزای استارتاپ برای کساییه که می خوان کسب و کار خودشون رو راه بندازن.
ویزای استارتاپ یه فرصت منحصر به فرد برای کارآفرینانیه که می خوان ایده شون رو تو یه محیط بین المللی پیاده کنن. این ویزا به شما اجازه میده که اقامت یه کشور خارجی رو بگیرید کسب و کارتون رو ثبت کنید تیمتون رو بسازید و به بازار جهانی دسترسی پیدا کنید.
در مقایسه با ویزای کاری ویزای استارتاپ استقلال بیشتری بهتون میده. شما دیگه کارمند نیستید بلکه رئیس خودتون هستید. میتونید ساعت کاری خودتون رو تعیین کنید پروژه های مورد علاقه تون رو انتخاب کنید و به هر روشی که دوست دارید کسب و کارتون رو مدیریت کنید.
در مقایسه با ویزای تحصیلی ویزای استارتاپ یه مسیر سریع تر به اقامت دائم ارائه میده. بعد از چند سال کارآفرینی موفق می تونید برای اقامت دائم اقدام کنید و شهروند کشور جدید بشید.
البته ویزای استارتاپ هم سختی های خودش رو داره. باید یه ایده ی قوی داشته باشید یه طرح کسب و کار دقیق بنویسید مدارک زیادی جمع آوری کنید و برای مصاحبه آماده بشید. اما اگه پشتکار داشته باشید و به خودتون ایمان داشته باشید می تونید از پسش بربیاید.
نکات و پیشنهادهای عملی برای خوانندگان
خب حالا که داستانم رو براتون تعریف کردم بذارید چند تا نکته و پیشنهاد عملی هم بهتون بگم اگه شما هم به ویزای استارتاپ فکر می کنید :
- تحقیق کنید تحقیق کنید تحقیق کنید : قبل از هر کاری حسابی تحقیق کنید. کشورهای مختلفی که ویزای استارتاپ ارائه میدن رو بشناسید شرایط و مدارک مورد نیازشون رو بررسی کنید و ببینید کدوم کشور برای ایده ی شما مناسب تره.
- ایده ی قوی داشته باشید : ویزای استارتاپ برای ایده های معمولی نیست. باید یه ایده ی نوآورانه و خلاقانه داشته باشید که پتانسیل رشد و موفقیت رو داشته باشه. ایده تون رو خوب بررسی کنید بازارش رو تحلیل کنید و مطمئن بشید که ارزش سرمایه گذاری و زمان گذاشتن رو داره.
- طرح کسب و کار حرفه ای بنویسید : طرح کسب و کار شما ویترین استارتاپتونه. باید یه طرح جامع و دقیق بنویسید که تمام جوانب کسب و کارتون رو پوشش بده. از کمک متخصصان و مشاوران کسب و کار استفاده کنید تا طرحتون رو بی نقص کنید.
- شبکه سازی کنید : با کارآفرینان دیگه سرمایه گذاران منتورها و سازمان های مرتبط با استارتاپ ها ارتباط برقرار کنید. شبکه سازی کلید موفقیت تو دنیای استارتاپیه. از رویدادهای آنلاین و حضوری استفاده کنید تو فروم های آنلاین فعال باشید و با آدم های جدید آشنا بشید.
- صبور باشید و ناامید نشوید : پروسه ویزای استارتاپ ممکنه طولانی و پیچیده باشه. ممکنه با موانع و مشکلات زیادی روبرو بشید. اما مهم اینه که صبور باشید ناامید نشوید و به هدفتون ایمان داشته باشید.
- از شکست نترسید : کارآفرینی یه بازی پر از ریسکه. ممکنه شکست بخورید ممکنه اشتباه کنید. اما مهم اینه که از اشتباهاتتون درس بگیرید دوباره بلند بشید و ادامه بدید. شکست بخشی از مسیر موفقیته.
نتیجه گیری : یه قدم به سوی رویاها
ویزای استارتاپ یه فرصت طلایی برای کارآفرینان ایرانیه که می خوان رویاهاشون رو تو یه مقیاس جهانی تر دنبال کنن. این ویزا یه کلید برای باز کردن درهای بسته یه پل برای عبور از مرزها یه سکوی پرتاب برای رسیدن به قله های موفقیت.
اگه شما هم یه ایده ی استارتاپی تو سرتون دارید اگه جرأت ریسک کردن رو دارید اگه انگیزه و پشتکار کافی رو دارید ویزای استارتاپ می تونه مسیر زندگی تون رو برای همیشه تغییر بده.
مطمئنم که شما هم می تونید. فقط کافیه قدم اول رو بردارید تحقیق کنید برنامه ریزی کنید و با تمام وجود برای رسیدن به هدفتون تلاش کنید. دنیای کارآفرینی دنیای هیجان انگیزیه. منتظر شماست.
پرسش و پاسخ
من فقط یه ایده ی اولیه دارم آیا باز هم می تونم برای ویزای استارتاپ اقدام کنم؟
بله داشتن ایده اولیه شروع خوبیه. اما برای ویزای استارتاپ فقط ایده کافی نیست. باید ایده تون رو به یه طرح کسب و کار قابل اجرا تبدیل کنید. تحقیقات بازار انجام بدید مدل درآمدی مشخص کنید تیمتون رو بسازید (حتی اگه فعلا فقط شما باشید) و یه برنامه عملیاتی برای رسیدن به اهدافتون داشته باشید. ویزای استارتاپ برای کساییه که جدی هستن و فقط رویاپردازی نمی کنن.
من سرمایه اولیه زیادی ندارم آیا باز هم امکان گرفتن ویزای استارتاپ وجود داره؟
خیلی از ویزاهای استارتاپ نیاز به سرمایه اولیه خیلی زیادی ندارن. مهم تر از سرمایه ایده ی شما و پتانسیل رشدشونه. البته باید بتونید هزینه های زندگی خودتون رو برای چند ماه اول تامین کنید تا کسب و کارتون به درآمدزایی برسه. می تونید از پس انداز شخصی وام های کوچک یا سرمایه گذاری های اولیه استفاده کنید. همچنین خیلی از کشورها برنامه های حمایتی و شتاب دهنده هایی دارن که به استارتاپ های جدید کمک مالی و مشاوره ای ارائه میدن.
من از زبان انگلیسی خیلی قوی نیستم آیا این یه مشکل بزرگ برای گرفتن ویزای استارتاپ محسوب میشه؟
زبان انگلیسی زبان بین المللی کسب و کاره و تسلط بهش یه مزیت بزرگ محسوب میشه. اما لزوماً یه مانع غیرقابل عبور نیست. خیلی از کشورها دوره های زبان رایگان یا ارزون قیمت برای مهاجران ارائه میدن. میتونید قبل از مهاجرت روی تقویت زبان انگلیسیتون کار کنید و بعد از ورود به کشور جدید هم به یادگیری زبان ادامه بدید. مهم تر از همه اراده و پشتکار شماست. خیلی از کارآفرینان موفق هستن که زبان انگلیسی زبان مادریشون نیست اما با تلاش و پشتکار تونستن به موفقیت های بزرگی برسن.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "ویزای استارتاپ چیست؟" هستید؟ با کلیک بر روی گردشگری و اقامتی, کسب و کار ایرانی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "ویزای استارتاپ چیست؟"، کلیک کنید.