پیجر چیست؟ /تشریح فناوری یک گیرنده رادیویی قابل حمل جیبی

اوبیکو گزارش می دهد؛

پیجر چیست؟ تشریح فناوری یک گیرنده رادیویی قابل حمل جیبی

پیجر ها آندسته از تجهیزات ارتباطی هستند که از فناوری ساده و در عین حال کاربردی برخوردارند.

به گزارش خبرگزاری اوبیکو بشر از سال های دور همواره درصدد بوده که ارتباط خود را با هم نوعان خود حفظ کند. 

از دیرباز استفاده از مشعل تولید صدا با طبل تلگراف و صدای پای اسب های تندرو راهی برای انتقال اطلاعات دو طرف بوده است.

به تدریج با گذشت زمان انسان ها به فکر تغییر وسایل ارتباطی افتادند تا راحت تر به انتقال منظور و اطلاعات  بپردازند. این گرایش به ارتباطات ذهن مخترعان و فناوران را به سمت و سویی برده تا دستگاه های مختلفی برای توسعه ارتباطات انسانی طراحی کنند.

از جمله وسایل ارتباطی که از گذشته تاکنون اختراع شده تلفن پیجر تلفن های همراه لپ تاپ و… بوده است.

هر کدام از این وسایل ارتباطی مزایا و معایبی دارند که به مرور یا رفع شده و مجدد مورد استفاده قرار گرفته یا اینکه به کلی کنار گذاشته شده اند. اما در این میان تجهیزات ارتباطی هستند که با وجود قدیمی بودن به دلیل شرایط خاص کماکان مور استفاده اقشار مختلف قرار می گیرد. یکی از این وسایل ارتباطی پیجرها هستند. پیجرها از ارتباطات رادیویی برای دریافت پیام ها استفاده می کنند  و همین بستر نیاز به ارتباط را برای افراد فراهم می سازد.

امروز که به واسطه هک پیجرها در لبنان اتفاقات تلخی رخ داد در صدد برآمدیم تا این فناوری ساده و قدیمی را معرفی کنیم. در ادامه این نوشتار انواع پیجر و نحوه عملکرد آن توصیف شده است که در زیر می خوانیم.

پیجر چیست؟

پیجر یک دستگاه گیرنده رادیویی کوچک است که امکان دریافت پیام توام با دسترسی مداوم یک طرفه را برای کاربر فراهم می کند.

پیجر چیست؟/تشریح فناوری ساده

 این سیستم شبکه پیجر در سال ۱۹۲۱  در دیترویت (آمریکا) مورد استفاده قرار گرفت. اصطلاح پیجر اولین بار در سال ۱۹۵۹ در اشاره به یک محصول ارتباط رادیویی ساخت شرکت موتورولا بکار گرفته شد و آن وسیله کوچکی بود که پیام های رادیویی را به کسانی که آن را حمل می کردند می رساند.

در اوایل دهه ۱۹۹۰ پیجر های با پوشش آنتن دهی وسیعی به بازار آمد و تعداد استفاده کنندگان آن به ۲۲ میلیون نفر رسید. 

در سال ۱۹۹۴ بیش از ۶۱ میلیون نفر از پیجر استفاده می کردند. در کشور های پیشرفته پس از یک دوره رکود کوتاه مدت پیجر مجددا به عنوان یک وسیله ارتباطی کارامد بی خطر و ارزان مورد توجه قرار گرفته و استفاده از آن بجای سایر وسایل ارتباطی بسیار معمول گشته است. بطوریکه در سال ۲۰۰۳ تعداد مشترکین به بیش از ۲۵۰ میلیون نفر رسید.

تشریح نحوه عملکرد پیجر ها

پیجر یک وسیله پیام گیر ارتباط قابل حمل است که شخص ارسال کننده پیام (خواهان ارتباط calling party) از تلفن معمولی برای گرفتن شماره پیجر طرف مقابل استفاده می کند و پیام عددی یا حرفی یا صوتی خود را ارسال می کند. 

در مدت کوتاهی پیام توسط گیرنده پیجر دریافت شده و دارنده پیجر با شنیدن صدای بیپ و یا لرزش بدون صدا از رسیدن پیام آگاه می شود.

این پیام در صفحه نمایشگر (LCD) پیجر قابل رویت است. 

رمز و راز پیجر در این است که در داخل آن جعبه کوچک گیرنده ای کار گذاشته شده که در عین سادگی از نظر تکنیکی بسیار پیچیده است.

گیرنده پیجر چگونه عمل می کند؟

پیجر (Pager) یک لغت انگلیسی است و فارسی آن توسط فرهنگستان ادب فارسی به پیجو معادل سازی شده است و در واقع یک دستگاه گیرنده رادیویی محسوب می شود. اما تعریف استاندارد بین المللی از پیجینگ توسط اتحادیه بین المللی مخابرات بصورت زیر ارائه شده است.

 پیجینگ سرویسی است یک طرفه و غیر صوتی که پیام های عددی و حروفی را ارسال می کند.

انواع پیجر

پیجر بوقی یا بیپر (Beeper): ابتدایی ترین نوع پیجر است که با دریافت سیگنال از مراکز پیام به صدا در آمده و صاحب خود را از وجود پیام در مرکز آگاه می کند که بعنوان نسل اول پیجر نام برده می شود.

پیجر عددی (Numeric): این نوع پیجر با داشتن یک صفحه نمایشگر کوچک اعداد ارسال شده توسط مرکز پیام (Paging Terminal) را برروی صفحه نمایش نشان می دهد.

پیجر صوتی (Voice Pager): این نوع پیجر با داشتن امکان دریافت و پخش صدا در بعضی از موارد خاص کاربرد دارد که توسط اپراتور پیام صوتی به مشترک ارسال می شود. نوع پیشرفته آن نیز امکان دریافت و ضبط صدا را دارد که به دلخواه مشترک در موقع مناسب می تواند به پیام های رسیده گوش دهد. این نوع پیجر جای خود را به تکنولوژی دیجیتالی واگذار کرده که پیجر عددی است.

پیجر حروفی_عددی

(Alphanumeric): متداول ترین گیرنده پیجر حروفی و عددی است و نسل جدیدی از استاندارد های پیام رسانی مانند پروتکل POGSAG است که علاوه بر نمایش اعداد قادر به ارسال حروف بصورت رمز و گشایش و تماس آنها بصورت حرف و به دو صورت اپراتوری و مستقیم می توان روی این نوع پیجر ها پیام ارسال کرد که امکان پیام رسانی سریعتر ظریف و قابلیت اطمینان بیشتری را به دارنده آن می دهد.

پیجر دو طرفه (Tow–Way Pager): اصولا پیجر گیرنده یک طرفه است؛ لذا بمنظور تنوع بخشیدن و ایجاد جذابیت بیشتر اخیرا گیرنده هایی ساخته شده است که پس از دریافت پیام گیرنده پیامی برای فرستنده ارسال می کند که با ارسال این سیگنال یا پیام گیرنده دریافت پیام را تایید می کند.  طراحی این سیستم بسیار پیچیده و دارای هزینه بسیار بالاست.

بازخوانی پیام ها: در صورتیکه مشترکی پیامی را به صورت کامل دریافت نکند در اینصورت با تماس تلفنی با مراکز پیام پیجر در خواست بازخوانی آن پیام را بکند. سیستم پیجینگ به طور خودکار سابقه چند پیام آخر را جهت بازخوانی ذخیره می کند.

پیام عمومی روزانه

پیام هایی از قبیل پیش بینی وضع هوا اخبار عمومی اخبار ورزشی و قیمت ارز و شبکه پیام عمومی محسوب شده و مرکز پیام پیجر همه روزه در ساعات معین آنها را باطلاع مشترکین می رساند.

امنیت پیام

مشترک جهت ایجاد امنیت در بازخوانی پیام های خود می تواند اسم رمزی را تعیین و به مراکز اعلام کند. بدین ترتیب اگر کسی در خواست بازخوانی پیام های مشترک مزبور را بکند باید اسم رمز را اعلام کند در صورت مطابقت اپراتور اقدام به بازخوانی خواهد کرد.

شبکه های رادیویی پیجر اختصاصی

با قابلیت شبکه عمومی برای تعداد کاربر و مکان محدود طراحی و مورد استفاده قرار می گیرد.

سرویس های شبکه پیجو اصولا با توجه به وضعیت زیربنایی ارتباطی شبکه های PSTN PSPN PLMN ISDN کشور ها دایر و یا بعضا تکمیل و قابل ارائه به مشترکین می شود.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "پیجر چیست؟ /تشریح فناوری یک گیرنده رادیویی قابل حمل جیبی" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "پیجر چیست؟ /تشریح فناوری یک گیرنده رادیویی قابل حمل جیبی"، کلیک کنید.