نگاهی به چینش احزاب و رقبا در انتخابات پارلمانی پاکستان

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری آنلاین اوبیکو، انتخابات شورای ملی پاکستان و پارلمان های ایالتی در چهار ایالت پنجاب، سند، سرحد و بلوچستان قرار است فردا (19 بهمن) برگزار شود. این انتخابات در شرایطی برگزار می شود که پاکستان 250 میلیون نفری در بحبوحه سرکوب رهبران حزب تحریک انصاف و بازداشت «عمران خان» به سر می برد و نتایج آن می تواند برای این کشور سرنوشت ساز باشد.

نگاهی به چینش احزاب و رقبا در انتخابات پارلمانی پاکستان

قرار است حدود 150 حزب به همراه ده ها نامزد مستقل برای پر کردن کرسی های پارلمان فدرال و چهار پارلمان ایالتی رقابت کنند.

در ادامه احزاب اصلی حاضر در این رقابت که برخی از آن ها در قدرت هستند و برخی نیز که نفوذ داخلی و منطقه ای بالایی دارند و احزاب کوچک تری که نمایندگی گروه یا نژاد و منطقه خاصی را بر عهده دارند، آورده می شود.

 حزب «تحریک انصاف»

حزب تحریک انصاف پاکستان، که توسط عمران خان تاسیس شده است، به راست میانه گرایش دارد و در حال حاضر این حزب توسط «گوهرعلی خان» رهبری می شود.

عمران خان (71 ساله) با پیروزی در انتخابات 2018 به قدرت رسید. اما در عرض چند سال، تشکیلات نظامی که در ابتدا از او حمایت کرده بود، علیه او شد و برای اولین بار در پاکستان، پارلمان این کشور در 10 آوریل 2022 رای عدم اعتماد عمران خان را صادر کرد. برکناری پر سر و صدایی که تا امروز صحنه سیاسی این کشور را معطوف خود کرده است.

عمران خان می گوید که آمریکا در پشت صحنه توطیه علیه او قرار دارد و ارتش و سیاسیون از واشنگتن دستور گرفته اند، او شواهد مکتوبی را برای تایید این موضوع ارایه داده، هرچند دولت وقت آمریکا این اتهامات را رد کرده است.

تاکنون دهها بار حامیان عمران خان به خیابان ها آمده و علیه مخالفان او و همچنین دولت آمریکا شعار داده اند، اعتراضاتی که در نهایت منحر به بازداشت عمران خان در می 2023 به بهانه فساد شد و خشم حامیانش را این بار شدیدتر از پیش برانگیخت.

حدود 150 عنوان اتهامی علیه عمران خان صادر شده است. اخیرا نیز دادگاه اعلام کرده که ازدواج او و همسرش «بشری بی بی» در سال 2018 قانونی نبوده و به این بهانه برای هرکدام 7 سال حبس و جریمه نقدی حکم کرده است.

عمران خان همچنین به 10 سال حبس به اتهام افشای اسرار کشور و 14 سال حبس به همراه همسرش به اتهام فروش غیر قانونی هدایای دولتی محکوم شده است.

علی رغم تمامی سرکوب ها و متهم شدن عمران خان به فساد و اسرار اسرار کشور، اما حزب «تحریک انصاف» در تمامی پاکستان از محبوبیت بالایی برخوردار است، هرچند این حزب از حضور در انتخابات منع شده و کاندیداهای حزب مجبور شده اند به شکل مستقل وارد رقابت شوند.

حزب «تحریک انصاف» در سال 2013 تعداد 28 کرسی را از آن خود کرد و در سال 2018 با یک چهش بزرگ توانست 116 کرسی را به خود اختصاص دهد.

نگاهی به چینش احزاب و رقبا در انتخابات پارلمانی پاکستان

حزب «مسلم لیگ پاکستان» جناح نواز شریف 

حزب مسلم لیگ پاکستان – شاخه نواز، به عنوان گروه سیاسی میانه رو طبقه بندی می شود که توسط نواز شریف، نخست وزیر سابق رهبری می شود، این حزب تاکنون سه بار به قدرت رسیده است که آخرین آن در سال 2013 و با اکثریت قاطع بود.

شریف (74 ساله) در سال 2017 به دلیل اتهامات فساد از سمت خود برکنار شد و یک سال بعد به همراه دخترش «مریم» و چند روز مانده به انتخابات به 10 سال زندان محکوم شدند.

از رهبران برجسته این حزب می توان به شهباز شریف (72 ساله)، برادر کوچکتر نواز و نخست وزیر سابق دولت ایالتی پنجاب اشاره کرد (منطقه پنجاب سنگر اصلی حزب است) او در سال 2022 پس از سرنگونی دولت عمران خان، سمت نخست وزیری موقت پاکستان را بر عهده گرفت و 16 ماه نسخت وزیر بود. از آنجایی که مسلم لیگ بخشی از ایتلاف موسوم به جنبش دموکراتیک پاکستان (PDM) بود، در سال 2018 توانست رای عدم اعتماد «عمران خان» را از اکثریت پارلمان بگیرد.

اما در 16 ماهی که شهباز به عنوان نخست وزیر موقت پاکستان در قدرت به سر می برد، اوضاع اقتصادی این کشور نابه سامان بوده است، نرخ تورم به شکل قابل توجهی افزایش یافته و کشور شاهد اعتراضات به رهبری حزب تحریک انصاف بود.

نواز شریف در ماه اکتبر سال گذشته پس از 4 سال تبعید خودخواسته در انگلیس به پاکستان بازگشت. ظرف چند هفته، دادگاه اتهامات فساد علیه او را لغو کرد و ناظران را به این باور رساند که او توسط ارتش به عنوان نخست وزیر آینده کشور انتخاب شده است.

اما بزرگترین چالشی که خانواده شریف با آن مواجه است، بازپس گیری پایگاه حمایتی خود از عمران خان است که همچنان از محبوبیت بالایی برخوردار است.

به عقیده ناظران حزب مسلم لیگ پاکستان بیشترین شانس را برای پیروزی در انتخابات دارد، هرچند دقیقا مشخص نیست که در صورت پیروزی در انتخابات کدام یک از برادران ممکن است دولت را رهبری کند.

نگاهی به چینش احزاب و رقبا در انتخابات پارلمانی پاکستان

حزب مردم

حزب چپ میانه «مردم پاکستان» به رهبری «بلاول بوتو زرداری» (وزیر خارجه فعلی و فرزند بی نظیر بوتو) و پدرش «آصف علی زرداری» بار دیگر تلاش دارد پس از سال 2008 به قدرت باز گردد.

«ذوالفقار علی بوتو» پدر «بی نظیر بوتو» این حزب را تاسیس کرد و بی نظیر بوتو نیز دو مرتبه به نخست وزیری رسید.

بلاول بوتو زرداری (35 ساله) به عنوان یک رهبر جوان در رقابت با رهبران سالخورده دیگر احزاب متمایز است، با این حال حزب «مردم پاکستان» که کنترل استان «سند» را در دست دارد همچنان به خاطر عدم توانایی در مدیریت شرایط در سیل چهار سال پیش، سابق خوبی در اذهان ندارد.

عمده بیانیه های این حزب چپگرا جوانان را مخاطب قرار می دهد و طرح هایی نیز برای مبارزه با «تغییرات آب و هوایی» دارد. این حزب در سال 2013 توانست 34 کرسی و در سال 2018 نیز 43 کرسی را به خود اختصاص دهد.

نگاهی به چینش احزاب و رقبا در انتخابات پارلمانی پاکستان

حزب عوامی ملی

 

این حزب یک گروه سیای قوم گرا متعلق به پشتون ها است که پایگاه اصلی آن نیز در ایالت «سند» در شمال غرب پاکستان قرار دارد و تلاش می کند جای حزب تحریک انصاف را بگیرد.

«اسفندیار ولی خان» رهبری این حزب چپ میانه و سکولار را بر عهده دارد، فردی که با اتهامات فساد مواجه است و از دو دهه پیش خارج از قدرت سیاسی به سر می برد.

عوامی ملی جزوی از 11 حزبی بود که برای برکناری عمران خان تلاش کرد. این حزب در سال 2013 توانست 2 کرسی و در انتخابات 2018 نیز یک کرسی به دست آورد.

 

حزب «جنبش متحد قومی»

جنبش متحده قومی (اردو: متحده قومی موومنٹ) از احزاب سکولار در پاکستان است که در 1984 توسط «الطاف حسین» بنیانگذاری شد. هم اکنون این حزب بین دو جناح مختلف تقسیم شده است. جناح لندن به رهبری الطاف حسین از لندن و جناح پاکستان به رهبری فاروق ستار در پاکستان. نماد انتخاباتی آن نیز یک بادبادک است. جنبش متحد قومی دومین حزب بزرگ در ایالت سند و در مجموع چهارمین حزب بزرگ در مجمع ملی پاکستان پس از مسلم لیگ پاکستان، حزب مردم پاکستان، و تحریک انصاف پاکستان به شمار می رود.

 

جنبش متحد قومی در سال 2018 با تحریک انصاف متحد شد، اما سپس از عمران خان روی برگرداند و با ایتلاف جنبش دموکراتیک پاکستان (PDM) برای برکناری او همراه شد.

این حزب در سال 2013 توانست 18 کرسی و در سال 2018 نیز 6 کرسی به دست آورد.

جماعت اسلامی

 

حزب جماعت اسلامی به رهبری «سراج الحق» به تشکیلات حزبی قدرتمند خود شناخته می شود، هرچند تاکنون نتوانسته است در انتخابات نتایج خوبی به دست آورد.

این حزب آخرین بار در دوره نخست وزیری «پرویز مشرف» در سال 2002 در قدرت حضور داشت.

پایگاه اصلی حزب نیز ایالت «سند» است و تمرکز خود را بر شهر «کراچی» گذاشته است و پس از عملکرد خوبی که در انتخابات محلی این شهر از خود نشان داد، اکنون تلاش دارد با ادبیاتی میانه رو تر تعداد بیشتری از رای دهندگان را جذب کند.

این حزب در سال 2013 توانست 2 کرسی و در سال 2018 در ایتلاف با دیگر احزاب اسلامی 12 کرسی را به دست آورد.

نگاهی به چینش احزاب و رقبا در انتخابات پارلمانی پاکستان
سراج الحق در تظاهرات اعتراضی علیه تورم و بیکاری در شهر روالبندی، نزدیک اسلام آباد

جمعیت علماء الاسلام

 

حزب «جمعیت علماء الاسلام» به رهبری «فضل الرحمن» سعی دارد در انتخابات فردا، پایگاه از دست رفته خود در ایالت «سند» را که دوره پیش به تحریک انصاف واگذار کرد، بازیابد.

فضل الرحمن رهبری ایتلاف جنبش دموکراتیک پاکستان (PDM) را بر عهده داشت که برای به زیر کشیدن «عمران خان» تشکیل شده بود و اکنون نیز تلاش دارد با استفاده از شبکه گسترده مدارس دینی برای پیروزی خود بهره ببرد.

«فضل الرحمن» همچنین یک بازیگر ماهر سیاسی است و در پاکستان به عنوان فردی شناخته می شود که توانایی ایتلاف با دیگر احزاب را دارد.

این حزب در سال 2013 توانست 11 کرسی و در سال 2018 نیز در ایتلاف با دیگر احزاب اسلامی 12 کرسی را به دست آورد.

نگاهی به چینش احزاب و رقبا در انتخابات پارلمانی پاکستان

حزب «پختونخوا ملی عوامی»

حزب «پختونخوا ملی عوامی» یک حزب قوم گرای پشتون است که پایگاه اصلی آن ایالت بلوچستان محسوب می شود. این حزب هم اکنون در ایتلاف حاکم در دولت ایالتی بلوچستان حضور دارد.

این حزب به رهبری «محمود خان اچکزی» به عنوان یک حزب چپ میانه در بلوچستان به عنوان فقیرترین ایالت پاکستان طبقه بندی می شود که کمترین تعداد کرسی های مجلس ملی را نیز دارا می باشد.

حزب «پختونخوا ملی عوامی» به دنبال دستیابی به خودمختاری منطقه ای بیشتر و افزایش اختیارات سنا است، جایی که همه ایالت ها از نمایندگی یکسان برخوردار هستند.

این حزب در انتخابات سال 2013 توانست 3 کرسی به دست آورد و در انتخابات 2018 نیز هیچ کرسی به دست نیاورد.

نگاهی به چینش احزاب و رقبا در انتخابات پارلمانی پاکستان

 

حزب عوامی بلوچستان

این حزب در سال 2018 و به دست «انوار الحق کاکر» نخست وزیر موقت فعلی پاکستان تشکیل شد.

این حزب از همان ابتدا به عنوان گروهی از سیاستمداران متفاوت متعلق به قبایل مختلف در بلوچستان در نظر گرفته می شد که در خط تشکیلات نظامی قدرتمند پاکستان قرار داشتند. در انتخابات 2018، این حزب با حزب تحریک انصاف ایتلاف کرد.

این حزب حداقل برای 10 کرسی در مجلس ملی که همه از بلوچستان هستند رقابت خواهد کرد و انتظار می رود اگر احزاب اصلی برای تشکیل یک دولت ایتلافی به شرکایی نیاز داشته باشند، به عنوان میانجی یا دلال قدرت عمل کند.

کاندیدهای مستقل

از آن جایی که حزب تحریک انصاف اجازه ورود به رقابت را ندارد و عمران خان نیز در زندان به سر می برد، کاندیداهای این حزب به شکل مستقل وارد رقابت خواهند که انتظار می رود تعداد نامزدهای مستقل این دوره بیش از دوره های پیشین باشد.

در کنار آن کاندیداهای جوانی وجود دارند که متعلق به هیچ کدام از دسته بندی های سیاسی در پاکستان نیستند.

کاندیداهای متقل در سال 2018 توانستند 13 کرسی را در شورای ملی پاکستان به دست آورند.

پایان پیام/








شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید




این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید



این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "نگاهی به چینش احزاب و رقبا در انتخابات پارلمانی پاکستان" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "نگاهی به چینش احزاب و رقبا در انتخابات پارلمانی پاکستان"، کلیک کنید.